Persienner i Stockholm – skönhet och funktionalitet genom historien

28 september 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Persienner är en tidlös och praktisk lösning för fönsterbeklädnad, och deras historia sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. I Stockholm, en stad som värnar om både estetik och funktionalitet, har persienner blivit en viktig del av arkitekturen och inredningen. Denna artikel kommer att föra oss tillbaka i tiden och utforska historien bakom persienner och deras fortsatta relevans i dagens Stockholm.

Ursprunget till persienner

Det är inte svårt att gissa att ordet ”persienner” härstammar från Persien, det moderna Iran, där dessa fönsterbeklädnader först användes. Ursprunget går tillbaka till antiken, där man använde enkla trälister för att skapa rullbara skärmar som skydd mot sol och insyn. Dessa tidiga persienner kallades ”qanat”, och de användes inte bara som solskydd utan också för att reglera luftflödet och förbättra ventilationen i de varma klimaten i Mellanöstern.

persienner i Stockholm

Persienner i Europa

Persienner kom till Europa genom handelsrutter och diplomati, och de blev snabbt populära på kontinenten. Under 1700-talet och 1800-talet användes persienner främst i stora herrgårdar och palats, där de ansågs vara en symbol för lyx och elegans. I Stockholm, med sin snabbt växande stadsplanering och ökande efterfrågan på bostäder och kommersiella byggnader, började persienner användas i allt större utsträckning för att ge både skydd och stil.

Modernisering och materialutveckling

Under 1900-talet genomgick persienner en modernisering. Traditionella träpersienner ersattes gradvis av persienner tillverkade av material som metall och plast. Denna utveckling gjorde dem mer prisvärda och lättare att underhålla. I Stockholm och andra städer runt om i världen blev persienner en vanlig syn i både bostäder och kommersiella fastigheter. De anpassades till olika stilar och behov och bidrog till att skapa en mer bekväm och funktionell livsmiljö.

Persienner i det moderna Stockholm

I dagens Stockholm är persienner en självklarhet i många hem och företagslokaler. De erbjuder en mängd fördelar, inklusive solskydd, integritet och energieffektivitet. Persienner i Stockholm finns i olika utföranden, från traditionella horisontella persienner till moderna vertikala varianter. Dessa fönsterbeklädnader används inte bara för att reglera ljus och temperatur utan också som en designfunktion som kompletterar inredningen och arkitekturen.

Fler nyheter